perjantai 20. heinäkuuta 2012

Sarjakuvia 6 - TV:n Tähtisarjat ja TV-sarja

Ja vielä kerran ihmeellisen taikalaatikon innoittamaa antia sarjispuolelta.

TV:n Tähtisarjat -nimikkeen alla ilmestyi vuosina 1961-62 kaksi kertaa kuussa uusi lehti. Lehdessä kiersi neljän sarjan sykli: Wagon Train, Huckleberry Hound (numerosta 2/1962 lähtien muodossa Hakki-Koira), Bat Mastersson ja Sea Hunt. Vuonna 1963 lehti vaihtoi nimensä muotoon TV:n Parhaat, ja ilmestysmistahti hidastui yhteen numero/kuukausi (tuon lehden aiheista onkin jo tuolla alla 'Sarjakuvia 4' -postauksessa).

Miedän kotoinen televisiomme oli vielä mustavalkoinen, mutta nämä lehdet olivat upeita nelivärilehtiä, joissa houkuttimena oli valokuvakansia näistä mieltäkiihdyttävistä sarjoista.


Wagon Train (1957-65) oli perinteinen lännensarja, jossa seurattiin vankkurikaravaanin matkaa halki villin lännen Missourista kohti Kaliforniaa. Aluksi karavaania veti Ward Bond ja hänen kuolemansa jälkeen ohjaimiin tarttui John McIntire.













Huckleberry Hound/Hakki-Koira puolestaan oli Hanna & Barbera -yhtiön lippulaiva ennen Kivisten ja Sorasten (The Flintstones) läpimurtoa. Näissä lehdissä seikkaili Hakin itsensä lisäksi itsenäisissä sarjoissa mm. Yogi Bear (Jogi-karhu) ja mr. Jinks (Niksu-kissa).

Samat hahmot monilla uusilla täydennettyinä jatkoivat seikkailujaan myöhemmin 60-luvulla uudessa Retu ja kumppanit -lehdessä. Alla 'Sarjakuvia 1' -postaus.








Bat Mastersson edusti myös lännensarjaa, mutta siinä hieman keikarimainen muukalainen Bat Mastersson knallihattuineen ja hopeapäisine keppeineen pelaili saluunoissa uhkapelejä ja antoi roistoille kyytiä. Gene Barry antoi Masterssonille kasvot.

Lehden takakansissa esiteltiin vanhoja Villin Lännen kaupunkeja.











Neljäs kierrossa ollut sarja oli Sea Hunt. Sea Huntissa seurattiin Lloyd Bridgesin näyttelemän Mike Nelsonin jännittäviä sukellusseikkailuja.

Omalla lailla kiinnostavaa on se, että tuohon aikaan Wagon Train'in eikä Sea Hunt'in nimiä suomennettu. Nykyään tapa on esimerkiksi leffojen nimissä tavallinen, mutta ei 60-luvulla.















Outolintu tv:n peräaalloilla ratsastavien lehtien joukossa oli vielä TV sarja -lehti. Se ilmestyi vuosien 1960 ja 1963 välillä kerran kuussa. Lehdessä ilmestyvät sarjat olivat aika sekalaista joukkoa, eivätkä useatkaan niistä olleet meillä järin tuttuja. 

Maantiepatrulli (alias Highway Patrol) sentään meni meilläkin televisiossa, ja Robin Hoodin vanhaa tv-sarjaa katsottiin myös.





Ei kommentteja: