tiistai 14. elokuuta 2012

Sarjakuvia 11 - Aku Ankan satasivuiset

1960-luvulla Aku Ankan kuvasto oli jo vakiintunut suomalaistenkin verkkokalvolle. Walt Disneyn nimi oli toki tuttu myös muutamista elokuvista, mutta sarjakuvaperheeseen ei muita lehtiä juuri kuulunut.

Vuosina 1952-62 saatiin kylläkin nauttia vuosittaisesta Jouluparaatista ja niiden jälkeen kymmenen vuoden ajan Joulumanteleista, mutta muita ekstroja (säännöllisistä Taskukirjoista ja muista lehdistä puhumattakaan) ei ilmestynyt.

Siksi olikin riemukasta, kun uusi Akun Ankan satasivuinen muhkea lehti ilmestyi. Sarjan aloitti vuonna 1960 Aku Ankan aarreaitta -niminen julkaisu. Näitä pehmeäkantisia lehtiä ilmestyi vuosittain.

1960 Aku Ankan aarreaitta
1961 Aku Ankan suurkaruselli
1962 Aku Ankan tähtiparaati
1963 Aku Ankan piirileikki
1964 Aku Ankan vekkulisirkus
1965 Aku Ankan leikkihyrrä
1966 Aku Ankan maailmanpyörä
1967 Aku Ankan ilopilleri
1968 Aku Ankan riemuralli
1969 Aku Ankan naurupommi
1970 Aku Ankan täysosuma
1971 Aku Ankan vauhtipyörä
1972 Aku Ankan sähikäinen
1973 Aku Ankan päistikka
1974 Aku Ankan riemukaruselli
1975 Aku Ankan kuperkeikka
1976 Aku Ankan huviretki
1977 Aku Ankan hyrysysy
1978 Aku Ankan hupipurjehdus
1979 Aku Ankan lomarieha










Tämän jälkeen julkaisutahti kiihtyi ja vuosittain saattoi ilmestyä kaksi (tai joskus useampikin) uusi numero.

Satasivuiset lehdet sisälsivät sarjakuvaa, ja erilaisia tehtäviä, askarteluja, tarinoita ja muuta ajanvietettä pitkien kesälomien (3 kk!) ratoksi. Sarjakuvien hahmoina oli tuttuja ankkalinnalaisia, mutta myös useita muita hieman harvinaisempia vierailijoita. Myös sarjojen kuvittajat olivat laidasta laitaan (Carl Barks, Tony Strobl, Jack Bradbury, Phil DeLara, Al Taliaferro, Paul Murry, Pete Alvarado, Al Hubbard, Mike Arens, Dick Moores, Don Gunn, Kay Wright, Fred Abranz, Luis Destuet ja niin edespäin).







Mukana oli monta klassista ja mieleenpainuvaa sarjaa. Ehkä näitä lehtiä tuli luettua tavallista tarkemmin ja pidempään? Itselleni hiukan yllättäen ison muistijäljen on tehnyt yllättävä anarkisti ja oman tien kulkija: Iines Ankka. Vuoden 1963 satasivuisessa oli johtotarinana tuolloin muutenkin yleiset 'Iines Ankan päiväkirja' -sarjat. Tässä nimenomaisessa tarinassa ('Daringly Different') Iinestä rupeaa nyppimään naapurustonsa samanlaisuus. Iines ryhtyy irrottelemaan, ja hankkii kaikenlaista naapureista poikkeavaa tavaraa kotiinsa. Muut tietysti hetken kulutua innostuvat muutoksesta ja ryhtyvät myös itse muuttumaan, joten lopputuloksena tilanne on taas sama. Vaikka olenkin korkean kivitalon kasvatti, niin nyt uudella kunnan kaavan tiukasti määrittämällä omakotialueella aikuisena asuvana samaistun Iineksen ajatuksiin täydellisesti...


Ei kommentteja: